+38 099 179 0000 Пн-Пт: 10:00-19:00, Сб-Вс: 10:00-16:00
Венеціанський карнавал: як туристам потрапити на знаменитий фестиваль масок

Венеціанський карнавал: як туристам потрапити на знаменитий фестиваль масок

У соцмережах ви неодноразово могли натрапити на відео та фото з Венеції, де вулицями на воді прогулюються люди в чудернацьких костюмах з яскравих тканин та масках, які наче вийшли з епохи Відродження та якоїсь казки. У цьому матеріалі я вам розкажу, що ж то за свято таке, чому воно притягує туристів усього світу, і як ви можете туди потрапити.

Трохи історії

Венеціанський карнавал - це один з найстаріших фестивалів, який іде корінням ще в Середньовіччя і триває досі. Він бере свій початок у 1094 році. Спершу він асоціювався з вшануванням давньоримського бога Сатурна і відбувався після збору врожаю, тобто взимку. 

Потім християнська церква стала використовувати його як останнє пишне свято перед Великим постом, що передує Великодню. Так він став асоціюватися з останніми днями вседозволеності перед суворими обмеженнями.

Особливість фестивалю була в тому, що люди різних класів ховали свої обличчя під масками та костюмами, за якими їх не можна було впізнати. Тож звичайний робітник міг претендувати на увагу знатної панянки, а чоловік зі знатного роду міг спокусити служницю.

Найпопулярнішими серед народу були і залишаються: 

Після того, як Наполеон завоював Венецію, і Венеціанська республіка перестала існувати у 18 столітті, карнавал був заборонений. А відродили його аж у 1979 році.

Як потрапити на карнавал і взяти в ньому участь, де купити костюм і маску

Стати учасником карнавалу зараз може кожен охочий - достатньо завчасно підібрати собі маску та костюм. Тут зважайте на те, що ціни на маски та костюми можуть бути різні - починаючи від кількох євро і закінчуючи кількома тисячами. Все залежить від матеріалу, оздоблення та виробника.

Звісно, в інтернеті зараз можна заздалегідь купити підробку або репліку на венеціанську маску та вбрання, але краще купити це безпосередньо в Італії. Для цього раджу прибути туди трохи заздалегідь, наприклад, за кілька днів, а не за день до початку карнавалу. Тому що так більше шансів купити вбрання за більш-менш адекватною ціною. В принципі напередодні фестивалю костюм та маску можна буде придбати в будь-якому місцевому магазині. Але пам’ятайте, що чим більш віддалений магазин від центру Венеції - тим нижча ціна.

А потрапити на карнавал дуже просто: ви замовляєте собі тур або квиток до Венеції. Це може бути автобусний тур або авіапереліт з найближчого аеропорту від України (Наприклад, Варшава, Кишинів, Ясси, Будапешт, Краків, Катовіце). Далі приходите на карнавал в будь-який день та момент  - і ось ви вже учасник чи учасниця свята.

Ще один важливий, але складніший момент - це пошук житла на період фестивалю. Про це треба подбати мінімум за місяць, а краще раніше. Треба пам’ятати, що чим менше часу лишається до фестивалю - тим менше варіантів вільного житла та доступних цін на нього.

Ви можете спростити собі подорож у Венецію, довіривши спеціалістам Bingo Tours організаційну рутину. Ми допоможемо вам з авіаквитками, трансфером до аеропорту, раннім бронюванням у готелях, а також розкажемо детально про всі найцікавіші місця Венеції та тонкощі, які треба знати перед виїздом.

Коли триватиме карнавал у 2025 році, що там треба побачити та відвідати

Венеціанський карнавал не має чіткої дати. Вона щороку змінюється, оскільки прив’язана до Великого Посту. Але фестиваль завжди закінчується на Жирний вівторок, який ще називають Масляною. У 2025 році фестиваль триватиме з 22 лютого по 4 березня. Головне місце подій - площа Сан-Марко, площа Святого Стефана.

Тож ви ще можете встигнути підготуватися та потрапити не це грандіозне дійство, і в цьому спеціалісти Bingo Tours можуть вам допомогти. 

У перший день карнавалу його відкриватиме Парад Марій - це хода найкрасивіших дівчат Венеції на згадку про жінок, яких колись врятували від піратів. Парад найкрасивіших дівчат Венеції починається біля Трагетто в Санта-Софії; потім вони піднімуться на гондолі до Сен-Марка і будуть представлені на площі Сан-Марко.

Ще одне яскраве видовище, яким зазвичай відкривають карнавал - це парад прикрашених гондол, які пливуть по каналах. А на гондолах сидять вбрані в неповторні костюми та маски люди. Це видовище  - справжня візуальна насолода. 

На другий день можна стати свідками такого дійства як “Політ Янгола” на площі Сан-Марко. Ангел злітає з дзвіниці опівдні, така честь традиційно надається дівчині, яку визнають щороку найкрасивішою.

Не менш видовищна подія буде у передостанній день фестивалю. Усіх гостей фестивалю очікує парад традиційних карнавальних костюмів зі всіх регіонів Італії. А це дійсно варто побачити, адже всі вони представляють власну автентичну традицію кожного регіону.

А в останній день ви побачите політ лева. Чому саме лев? Тому що він є символом Святого Марка, і саме лев зображений на гербі Венеції. Саме на площі Сан-Марко, де ви і побачите “політ лева”, стоїть колона зі статуєю крилатого бронзового лева на капітелі. Тож подія ця не тільки символічна, а й просякнута для італійців глибинним релігійним значенням.

Між цими головними подіями карнавал буде насичений іншими безкоштовними розвагами та веселощами, які пануватимуть чи не на кожному куточку міста. Вам запропонують різноманітні концерти класичної та живої вуличної музики, паради, театральні постановки на площах, виступи трубадурів, циркові вистави, акробатичні номери. Нерідко і самі глядачі можуть мимоволі стати учасниками постанови. Все місто буде суцільним гучним видовищем.

Але у вас буде можливість відвідати й інші активності за окрему плату. Наприклад, різні вечірки, бали, вечері в ресторанах на суші й на воді, круїзи, оперні та театральні вистави, концерти симфонічного оркестру, прогулянки на гондолах, екскурсії з дегустацією їжі, гастрономічні тури місцевими ресторанами. Славетна італійська кухня, різні алкогольні та безалкогольні напої, італійські вина.

Також обов’язково завітайте на екскурсію у майстерні, де виготовляють справжні венеціанські маски з полімерної глини, скла, порцеляни. Майстри прикрашають їх справжнім золотом та сріблом, перлами, біжутерією, камінням, тканиною та пір’ям. Подивіться, як народжуються неповторні витвори мистецтва, адже з самого початку головна традиція цього карнавалу - аби всі маски були унікальними, і не можна було знайти жодної схожої.

Чим унікальний Венеціанський карнавал, і чому там варто побувати хоча б раз 

Про ціни на екскурсії та тури у Венецію на період карнавалу вам можуть розказати наші спеціалісти за номером: 099 179 00 00. Тож дзвоніть, якщо вам цікаво розрахувати власну програму відпочинку у Венеції.

На мою думку, Венеція - це саме те місто, яке цікаво буде відвідати не тільки в дні карнавалу, а й в будь-який інший сезон. Адже воно має цікаву та насичену історію, вражає своїми архітектурними шедеврами, які ніби плавають на воді, та занурює в легку й романтичну атмосферу. Впевнена, місто на воді підійде і для закоханих, і для компанії друзів, і для сімейних пар, і для часу наодинці з собою

Yana photo

Яна

Спеціаліст з пляжних турів та екзотичних напрямків.
ТОП найпопулярніших автобусних турів до Італії

10 перевірених турів до різних міст Італії

Перейти

Питання і відповіді

Як дістатися до Венеції з України?
Якщо ви обираєте добиратись самотужки, то треба буде зробити кілька пересадок. Спочатку необхідно доїхати автобусом або потягом до найближчого аеропорту у Румунії, Молдові або Польщі. Тут нагадаємо, що ми допомагаємо клієнтам з трансфером до аеропортів. Вилетіти до Венеції можна з аеропортів Варшава, Кишинів, Яси, Будапешт, Краків, Катовіце. Або ви можете замовити, наприклад, пакетний автобусний тур, який включатиме не тільки поїздку у Венецію, а ще екскурсії та відвідування інших міст.
Чому шукати житло перед Венеціанським карнавалом треба заздалегідь?
Що раніше ви знайдте, де зупинитися, тим вище шанс, що ви встигнете забронювати житло не за завищеними цінами. На щастя, готель чи інше помешкання, яке ви шукаєте на перевірених ресусах чи через турагенцію, можна забронювати задалегідь за кілька місяців до події. Також раннє бронювання дає більше варіантів для вибору, що дозволяє оселитися не дуже далеко від центру і за відносно комфортну ціну. Чим ближче до дати ви шукаєте житло - тим вище ціни, і тим вужчий у вас вибір.
Коли проходитиме Венеціанський карнавал у 2025 році?
Венеціанський карнавал щороку відбувається до початку Великого посту і за 40 днів до Великодня. Дата завжди міняється, оскільки залежить від дати святкування Великодня. Але це фестиваль найчастіше припадає у проміжок між кінцем січня та початком березня. У 2025 році він відбуватиметься з 22 лютого по 4 березня.
Яка зазвичай погода у Венеції у лютому - березні?
Плануючи поїздку у Венецію, варто зважати не тільки на температуру протягом року, а й на повені, які ля цього міста є нормою. Так, січень - найхолодніший місяць року із середньою температурою +6 градусів і найменшою кількістю опадів. У січні значно рідше відбуваються припливи та відпливи, які спричиняють повінь. А небо вкрите хмарами. Лютий - також похмурий місяць із середньою температурою близько +9 градусів. Але, на відміну від січня, припливи та відпливи трапляються частіше, що може підтоплювати вулиці та площі, які знаходяться найнижче над рівнем води. У березня повітря прогріваються до +13 +15 градусів. Імовірність злив та повені низька.
Де взяти венеціанський карнавальний костюм та маску?
Про вбрання до карнавалу слід подбати заздалегідь. Звісно, найпростіший варіант - це купити костюм і маску в інтернеті за відносно доступною ціною. Але це точно буде не оригінальний італійський продукт, а репліка, про якість якої ви дізнаєтесь, тільки отримавши посилку. Якщо бажаєте справжній венеціанський карнавальний костюм, то його слід шукати безпосередньо у Венеції. Для цього слід прибути у місто хоча б за кілька днів до фестивалю, щоб знайти вбрання і маску "по кишені". У Венеції напередодні карнавалу костюми та маски продаються чи не на кожному кроці, тож знайти їх не проблема. Але варто враховувати, що чим далі крамниця від центру міста - тим нижча буде ціна на потрібні вам товари.