+38 099 179 0000 Пн-Пт: 10:00-19:00, Сб-Вс: 10:00-16:00
Блог
Шрі-Ланка: відпочинок душею й тілом

Шрі-Ланка: відпочинок душею й тілом

Шрі-Ланка - острівна країна в північній частині Індійського океану, яка приваблює туристів практично цілий рік можливістю погрітися на сонячних пляжах, побачити водоспади, покататися на слонах, скуштувати справжній цейлонський чай та помилуватися неймовірними стародавніми містами та храмами. То коли саме варто відвідувати цю країну? Що тут варто спробувати та побачити? На що звертати увагу під час подорожі та її планування? Відповіді на всі ці питання отримаєте нижче.

Як дістатися з України

24 лютого 2022 року авіасполучення України з іншими країнами було призупинено на невизначений термін у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії. Найближчі до України аеропорти, з яких можна дістатися до Шрі-Ланки, знаходяться у Варшаві (Польща), Бухаресті (Румунія), Кишиневі (Молдова).

До Варшави можна дістатися поїздом № 067К сполученням Київ - Варшава Всходня. Квиток коштує 3572 грн - доступно купе. На цей поїзд квитки бажано бронювати заздалегідь і слідкувати за їх появою на сайті чи в застосунку Укрзалізниці. Інший варіант - дістатися до столиці Польщі автобусом. Цей варіант більш виснажливий, хоча і простіший. Але тут варто враховувати час, який ви проведете на прикордонному пропускному пункті.

До Кишинева також їздить поїзд №351К Київ - Кишинів. Плацкарт коштує 2264 грн, купе - 3118 грн. Квитки також варто бронювати заздалегідь. До столиці Молдови також можна доїхати автобусом. З Румунією залізничного сполучення наразі немає, є тільки автобусне. Але якщо ви не хочете обтяжувати себе зайвими організаційними моментами, ми можемо допомогти вам з трансфером та доставити вас “бусиком” з одного з прикордонних міст. Деталі щодо часу та місця відправки ми з вами можемо узгодити по телефону, або якщо ви завітаєте до нас в офіс.

Вартість авіаквитків залежить від авіакомпанії. Також чим далі в календарі дата вашого вильоту - тим вище вартість квитка.

Крім того, вам не обов'язково їхати в Київ, щоб дістатись до потрібного аеропорту, самостійно шукати найвигідніші авіаквитки. Адже ми можемо допомогти вам організувати та спланувати маршрут, а також забронювати для вас залізничні та авіаквитки.

Чи потрібна віза і як її оформити

Аби потрапити на Шрі-Ланку з України, необхідно оформити електронний дозвіл на в’їзд, або Electronic Travel Authorization (ETA). Щоб його оформити, треба сплатити сервісний збір і подати документи на сайті Департаменту імміграції та еміграції Шрі-Ланки.

Якщо їдете з дітьми, заздалегідь внесіть дані і про них для отримання ETA. В іншому випадку це потрібно буде зробити в аеропорту вже по прильоту, і там ця процедура може зайняти час. Для дітей до 12 років оформлення електронного дозволу безкоштовне.

Який клімат і коли варто летіти

На острові завжди літо з мусонним кліматом. Однак в певні періоди в різних частинах Шрі-Ланки тривають сезони дощів. Середня температура повітря коливається від +23 до +30 градусів. У горах вона трохи нижча - до +25 градусів, а на високогір’ї взагалі до +18 градусів удень і близько +10 градусів уночі.

Захід та південь острова - це екваторіальні зони. З листопада до кінця квітня тут сонячна та суха погода. З початку травня і до кінця жовтня - сезон дощів. А найбільш комфортні місяці для відпочинку в цій частині - з грудня по лютий включно.

Схід на північ Шрі-Ланки належать до субекваторіальної частини. Сюди ж навпаки дощі приходять у жовтні і закінчуються в січні. 

Центральну частину Шрі-Ланки найкраще відвідувати у квітні та травні.

Що варто побачити

Храм Зуба Будди

На Шрі-Ланці сповідують буддизм, і тут зберігаються три ключові артефакти, пов’язані з Буддою - його волосся, зуб і дерево Бодхі, під яким він медитував.

Храм Зуба Будди знаходиться в місті Канді або Сенкадалапура. Вважається. що після смерті Будди його зуб потрапив на острів у 3 столітті до нашої ери. Коли у 1592 році зуб перенесли до Канді, його спочатку зберігали в двоярусній гробниці, а у 18 столітті правитель Наренда Сінха збудував спеціально для зуба храм. 

Реліквія стала символом суверенітету та влади, вважається, що вона має чудодійну силу. А саме місце є важливим центром паломництва, овіяний легендами та зачаровує своєю величчю і красою деталей.

Священна гора Сігірія

Гора Сігірія знаходиться в центральній частині Шрі-Ланки, і тут розташовані рештки палацу п'ятого століття. Зокрема саме тут можна побачити залишки стародавніх фонтанів, садів та басейнів, що були побудовані на території палацу. Саме місто, що колись звели навколо палацу, буквально висить над прірвою. А щоб потрапити наверх, треба пройти сходами крізь пащу велетенського лева. Протягом багатьох століть тут був розміщений храмовий комплекс. Ідеальне місце, щоб зазирнути далеко в минуле.

Слонячий розплідник Піннавела

Якщо хочете ближче познайомитися з великими слонами та маленькими слониками, то вам саме сюди. Розплідник відкрився у 1975 році. Сюди потрапляють слоненята, в яких загинули батьки, або які постраждали від браконьєрів. Туристи тут зблизька можуть поспостерігати за життям слонів, їх куманням, а іноді - за годуванням слоненят молоком з пляшок. 

Дерево Бо

Дерево Бо росте в місті Анурадхапура і вважається найстарішим на землі. Кажуть, що воно з’явилося з відростка фігового дерева в Непалі, під яким Будда знайшов просвітлення. Відросток прибув на острів у третьому столітті до нашої ери, так само як і зуб Будди. Тож це ще одне культове місце сили, яке притягує до себе вірян та туристів, які шукають просвітлення.

Священне місто Анурадхапура

Це одне зі стародавніх міст Шрі-Ланки, руїни якого відкриті для туризму. Воно виникло у шостому столітті до нашої ери і було столицею сингальського королівства. Тут досі зберігся храм Ісурумунія, чисельні пам'ятки архітектури, каплиці, статуї, басейни та палаци. Місце буде цікаво як охочим зануритись у буддизм, так і охочим доторкнутись до глибини віків.

Але, звісно, це далеко не всі пам’ятки та цікаві місця. Так, серед інших вашої уваги варті: гірський парк Міхінтале, стародавнє місто Полоннарува, пік Адама, Сад спецій, Храм Конешварам, Гарячі джерела Каннія, Острів Кориці, плантації цейлонського чаю, розплідник черепах, національні парки, водоспади, гірські вершини, пляжі та ще багато захопливих локацій.

Більше про те, де саме варто побувати на Шрі-Ланці, вам можуть розказати наші спеціалісти.

Що варто спробувати та скуштувати

Кухня Шрі-Ланки поєднала в неповторну суміш традиції Азії та Європи. Звісно, це рис із каррі різного ступеня гостроти, парова рисова локшина, хопперс або аппам (щось на кшталт млинців з рисового тіста).

Ще не забудьте скуштувати лампрайс - рис на бульйоні з додаванням м'яса та гарніру, загорнутий у бананове листя та запечений.

Спробуйте вуличну їжу Котту Ротті (плаский хліб з м’ясом, яйцем та овочами) та Пол Ротті (кокосовий хліб з гострим соусом)

За нагоди скуштуйте святковий рис кири батт, що готується на кокосовому молоці. І, звісно, не відмовте собі в нагоді насолодитися місцевими фруктами: ананас, кокос, авокадо, манго, маракуя, банан, папая, рамбутан, дуріан, мангостін.

Про що варто пам’ятати, на що звернути увагу

Шрі-Ланка - саме те, що треба для тих, хто бажає поєднати у подорожі екзотику, традиційний відпочинок біля океану та занурення в старовинну й автентичну культуру. Якщо вас цікавить більше інформації про варіанти турів на Шрі-Ланку, вартість відпочинку тощо, ви можете поставити ваші питання нам у соцмережах, за телефоном, який вказаний на нашому сайт bingotours.ua, або при особистому спілкуванні з нашими спеціалістами.

Рекомендовані готелі Шрі-Ланки

Замовляйте на Шрі-Ланці відпочинок своєї мрії

Перейти

Питання і відповіді

Чи потрібно оформлювати візу?
Так, для громадян України, які бажають відвідати Шрі-Ланку як туристи, діє візовий режим. Візу можна оформити на офіційному сайті Шрі-Ланки: immigration.gov.lk
Скільки пересадок треба зробити, щоб дістатись до Шрі-Ланки?
Тут необхідно одразу взяти до уваги, що якщо ви перебуваєте на території України, то спочатку вам треба дістатись до найближчого аеропорту - це може бути або Варшава, або Кишинів, або Бухарест. Звідти ви сідаєте на літак до Коломбо. А вже там вам треба дістатись до того курорту, який ви для себе обрали.
Які документи потрібні для подорожі на Шрі-Ланку?
Вам знадобиться закордонний паспорт, віза, медична страховка та ваучер від турагенства. Також візьміть документ про щеплення від COVID-19. Може знадобитись підтвердження про негативний ПЛР-тест на коронавірус.
Чи підходить Шрі-Ланка для відпочинку з дітьми?
Шрі-Ланка підходить для абсолютно різних видів відпочинку, оскільки пропонує широкий спектр розваг, послуг та дозвілля. Тож ви можете планувати подорож наодинці, у парі з коханою людиною, сімейну відпустку з дітьми чи батьками.