+38 099 179 0000 Пн-Пт: 10:00-19:00, Сб-Вс: 10:00-16:00
Блог
Октоберфест: Найбільший пивний фестиваль у світі

дата публікації: 31.08.2024 (14:55)

Октоберфест: найбільший пивний фестиваль у світі

 

Не дивлячись на назву, Октоберфест стартує у вересні.
Тож, якщо ви мріяли відвідати найпопулярніший пивний фестиваль у світі — саме час планувати мандрівку!
На що очікувати? Як отримати максимум позитивних емоцій? На чому можна зекономити?
Відповіді на усі ці питання ви отримаєте вже зовсім скоро!

Я зібрала поради від досвідчених туристів і фанатів Октоберфесту, які з задоволенням поділяться з вами власним досвідом!

 

 

Історія епічного туристичного фейлу

 

От що розповів тридцятидворічний Максим з Полтави, який є великим шанувальником пива:

Минулого року я забронював готель з 16 по 21 жовтня. Коли я почув, що Октоберфест 2023 стартує 16 числа, то був впевнений, що йдеться про жовтень! Яким же ж було моє здивування, коли виявилося, що омріяний пивний фестиваль закінчився ще 3 жовтня, адже стартував 16 вересня! Звісно, летіти до Мюнхену вже не було жодного сенсу… Я втратив кошти, які сплатив за бронь готелю. Тож цьогоріч я врахував всі помилки й вирішив довірити планування моєї подорожі професіоналам з Bingotours. Менеджер Яна допомогла мені підібрати й забронювати готель з 21 по 27 вересня, адже цьогоріч Октоберфест пройде з 21 вересня по 6 жовтня. Я обрав готель Lizz Hotel Munich по ціні 6 100 грн за ніч. Раннє бронювання допомогло мені трохи зекономити. Яна розповіла, що біля готелю розташовані Храм Фрауенкірхе та Нова Ратуша. Хочу оглянути ці пам’ятки, якщо лишиться час. Адже перш за все я планую насолоджуватися справжнім німецьким пивом, особливим колоритом фестивалю та баварськими ковбасками! Впевнений, що чудово проведу час! 

Bingotours бажає Максиму незабутнього відпочинку! Ми раді бути причетними до здійснення його мрії. Але поки Максим тільки планує, наші клієнти діляться враженнями про Октоберфест минулих років.

 

Жінки також люблять пиво!

 

 

Подруги Наталія та Яна вважають, що подорож до Мюнхену на Октоберфест виявилася кращою в їх житті! 

Людей було неймовірно багато! Місцеві казали, що щорічно Октоберфест стягує до Мюнхену приблизно 7 млн поціновувачів пива! Увечорі все довкола сяяло, каруселі кружляли людей, всі довкола пили пиво… Це було справжнє свято життя! Черги на атракціони були шаленими, та ми багато що спробували: прокатились на американских гірках, постріляли в тирі та поглянули на фестиваль з висоти пташиного польоту, піднявшись на колесі огляду. Алея розваг та атракціонів знаходиться паралельно до пивної алеї, але саме тут ми проводили більшість часу, адже пити пиво в такій кількості, як це робили досвідчені октоберфестівці, ми просто були не в силах! Але все ж таки, звісно ж, ми оцінили німецьке пиво, за цим і їхали! Варто відзначити, що свою продукцію презентують 6 німецьких пивоварень: Spaten, Augustiner, Paulaner, Hofbrauhaus, Lowenbrau, Hacher-Pschorr. Найбільше до вподоби нам прийшлося пиво Paulaner  — це класичне світле пиво, яке залишає приємний післясмак хмелю. Німці кажуть: “Думаючи про Мюнхен, ви думаєте про Paulaner, а думаючи про Paulaner, ви думаєте про Мюнхен”. Але вибір пива — це лише справа смаку. Радимо спробувати всі представлені на фестивалі сорти і обрати власного фаворита!

 

Поради бувалого октоберфестівця

 

Варто зазначити, що Октоберфест проходив щорічно, єдиним виключенням стали 2020 і 2021 роки, адже тоді через пандемію фестиваль відмінили. Наш постійний клієнт тревел-блогер Олег протягом 7 років не пропустив жодного Октоберфесту! Він є великим шанувальником і знавцем фестивалю й німецьких традицій, і був дуже засмучений коли найбільше пивне свято світу відмінили через пандемію. Та як тільки фестиваль повернувся, Олег одразу спакував валізи і відправився у подорож… 

Усі думають, що якщо я обожнюю Октоберфест, це значить, що я обожнюю пиво. Але не треба забувати. що на цьому пивному фестивалі не лише пьють, а й їдять! Тільки уявіть, що за період святкування октоберфестівці з’їдають близько півмільйона смажених курчат, сто тисяч рульок та іншої печеної свинини, баварські ковбаски, сардельки, сосиски… Таких більше не спробуєте в жодному куточку світу! Досі тече слина, як згадую! А для любителів солоденького всюди продаються брецелі (пшеничні вироби, що нагадують крендель за формою) і розписні пряники. Доречі саме пряники часто купують в якості сувеніру. Єдина незручність, яку я можу відмітити — з кухлем по території не прогуляєшся… Уявіть, що на навіть на найвідомішому фестивалі у світі пити пиво можна лише в спеціальних наметах-шатрах! Їх тут близько десяти, і у кожного своя назва й тематика. Вхід на територію так і в пивні намети безкоштовний, але слід розуміти, що людей стільки, що щоб зайняти вільне місце треба бути справжнім щасливчиком! Знайти вільного офіціанта і привернути його увагу — окремий квест. Але це нікого не зупиняє! Запевняю вас, що за всі 9 разів, скільки я сумарно відвідав Октоберфест, я жодного разу не залишився ані голодним, ані тверезим. Моє улюблене пиво — Hofbrauhaus. Це традиційне німецьке пиво варять у Мюнхені з кінця 16 сторіччя. Доречі, пивний ресторан Hofbräuhaus є одним з найвідоміших і найчастіше відвідуваних туристами місць. Тож моя вам порада: якщо ви любите пиво і мрієте відчути дух Баварії, а потрапити на Октоберфест не виходить, то обов’язково відвідайте ресторан Hofbrauhaus. Там у вас буде можливість спробувати це легендерне німецьке пиво, якщо час вашого візиту до Мюнхена не співпав з часом проведення Октоберфесту. Тільки майте на увазі, що ввечері в ресторані яблуку ніде впасти, тож кращий час для відвідин  — обід. Проте, звісно, жоден ресторан не повторить ту атмосферу і емоції, які панують на Октоберфесті! Особисто я цьогоріч точно не пропущу це свято життя і планую відірватися на повну! 

 

 

Стіл у пивному наметі можна зарезервувати наперед. Підтвердження про резервування організатори починають розсилати ще в лютому, то ж часто стається так, що всі доступні столи резервують ще до травня. Дехто намагається зарезервувати місця з ціллю потім перепродати зарезервовані місця туристам, проте організатори борються з цим — така спроба може привести до штрафу в 1000 євро (45 500 грн). Насправді резервування стола, який зазвичай розрахований на 10 місць, безкоштовне. Просто треба зробити мінімальне замовлення — два літрові кухля пива й основну страву. Наприклад. смажене курча. Проте що робити, якщо ваша поїздка на Октоберфест не запланована, і ви не зарезервували стіл? Головне — не впадати у відчай! Адже третина столів взагалі не резервується, щоб кожен бажаючий міг отримати омріяне пиво. Звісно, доведеться простояти в черзі, але, як стверджує Олег, який ніколи не резервував стіл наперед, без пива ніхто не лишиться, адже наметів багато.

 

Цікава інформація

 

 

Гадаю, що після розповідей наших задоволених клієнтів ви вже мрієте про кухоль справжнього німецького пива. Доречі, слово “кухоль” тут не досить доречне, адже під час Октоберфесту пиво розливають у спеціальні літрові скляні кружки, які називають мас (Maß). Якщо ж літр — то для вас забагато, то можна замовити і півлітра. Проте це скоріш буде виключенням, адже пиво на фестивалі ллється рікою і п’ється літрами. Навіть якщо ви ніколи не були на Октоберфесті, ви могли бачити у кіно чарівних офіціанток-німкень з надздібностями розносити по дюжині масів з пивом одночасно. Інакше просто не вийде напоїти пивом усіх бажаючих. А в 2017 році офіціант у Баварії встановив світовий рекорд, подавши 29 масів за раз! Він спершу узяв більше тридцяти келихів, проте кілька з них розбилися. В результаті йому вдалося пронести пиво, яке разом з посудом важило 69 кілограм, на відстань в півсотні метрів і подати на стіл.

 

Ціни на пиво та їжу

 

Я розумію, що кожного туриста в першу чергу цікавлять ціни. На щастя, ціни на пиво фіксуються ще до початку Октоберфесту. Місцева влада не вказує, якими саме вони мають бути, проте стежить за тим, щоб вони були виправданими. Тож в 2024 році ціна пива на фестивалі складатиме 13-15 євро за масс, що відповідає приблизно 590-680 грн за літр. За баварську ковбаску доведеться віддати від 6 євро (від 270 грн), а повноцінна вечеря обійдеться від 10 до 20 євро (450-900 грн).

 

 

Звісно, що спробувати баварські сосиски і традиційне смажене курча — того варте, але повноцінно харчуватися на фестивалі щодня — задоволення не з дешевих. Тож я раджу своїм клієнтам харчуватися поза територією Октоберфесту й не приходити голодними, щоб зекономити.

 

Діти на пивному фестивалі

 

Не секрет, що через усім відомі події в нашій країні, багато жінок наразі вимушені подорожувати без чоловіків. Лілія та Світлана — дві куми, а їх чоловіки наразі на фронті. Вони давно мріяли поїхати на Октоберфест родинами, проте, на жаль, минулоріч здійснити мрію вдалося лише жінкам.

 

 

Ми так давно мріяли про цю подорож! Де ж іще можна відволіктися від тривожних думок та часом виснажливої волонтерської роботи, як не на Октоберфесті! Але найбільше питання, яке нас зупиняло  — це діти. На двох у нас з кумою троє дітей: я маю 8-мирічну Марійку, 13-річного Сашка та 11-річну хрещеницю Зорянку. Від моменту народження мого старшого сина, ми з кумою виручали одна одну — якщо хтось може лишити дитину на бабусю, то ми — тільки на куму. А якщо ми плануємо їхати на Октоберфест удвох з кумою, то що робити? На кого лишити дітей? Ми були впевнені, що на пивний фестиваль з дітьми не можна. Як на нас дивитимуться люди? Проте менеджер Bingotours Ірина вмовила нас не відмовлятись від своєї мрії, і виявилася цілком права! Ми дуже здивувалися, що Октоберфест виявився дуже дружнім до дітей, яких, сказати до слова, на території дуже багато, і їм таки є чим зайнятися  — купа атракціонів і розваг! Звісно, пиво малечі ніхто не пропонує — продають алкогольні напої тільки тим, кому вже виповнилося 18, а вік вживання у Німеччині — з 16 років. А от баварські ковбаски наші діти оцінили! Єдине що, діти мають покинути пивні намети до 20:00. Але навіть якби не було таких обмежень, нема чого сидіти довго в тих галасливих наметах серед натовпу, коли на території стільки всього цікавого! Пиво, яке варять спеціально до Октоберфесту, дуже міцне (5,8-6,3%), його багато всеодно не випити… Але ж Октоберфест — це не про пиятство! Це особлива атмосфера, баварські традиції, концерти просто неба… Цьогоріч в перші вихідні Октоберфесту 400 музик будуть розважати гостей фестивалю… Також організатори обіцяють, що величезна кількість сільськогосподарських тварин пройде парадом по Мюнхену. На жаль, цьогоріч відвідати фестиваль у нас з кумою не вийде, але ми щиро заздримо тим, у кого все ще попереду! 

 

Чи слід боятися п’яних?

 

Так як Октоберфест вважається найвідомішим святом пияцтва в світі, наші клієнтки часто побоюються, що відпочинок їм можуть зіпсувати чоловіки, що перебрали зайвого і можуть чіплятися до них. Неадекватна поведінка, провокування бійок, небажані залицяння — усе це асоціюється з надмірним споживанням алкоголю. Проте я завжди заспокоюю клієнтів — хоча на Октоберфесті дійсно люди часто можуть перебрати зайвого, охоронці стежать, щоб всюди панувала доброзичлива та безпечна атмосфера. Німецькі закони дуже суворі, тут звикли дотримуватися правил. А от туристи, на жаль, не завжди. До того ж багато людей просто не знають, що можна робити на Октоберфесті, а чого ні. Так що, якщо вже чогось і слід боятися на Октоберфесті, то це штрафів.

 

За що можуть оштрафувати

 

Хоча на фестивалі вітається перебування дітей, коли мова йде про малят на візочках — їм треба покинути територію проведення до 18:00. У суботу ж батькам з дітьми на візочках вхід взагалі заборонений. Причиною є те, що у випадку екстреної ситуації і при виникненні паніки візочки заважатимуть евакуації. За порушення цього правила батькам загрожує штраф у розмірі 35 євро (1600 грн). 

Хоча на території Октоберфесту багато туалетів, коли такий натовп споживає стільки пива, біля них виростають величезні черги. Використання замість туалету дерева чи куща обійдеться порушнику в 100 євро (4 500 грн). 

Залицятися і фліртувати на Октоберфесті, звісно, можна. Та траплялись випадки, коли пристрасть охоплювала двох закоханих настільки, що вони одразу намагалися перейти до інтимної справи. У кращому випадку за таке доведеться сплатити 1000 євро (45 500 грн). В гіршому — за це загрожує судимість до року. 

Охорона уважно стежить за тим, щоб октоберфестівці, що йдуть з фестивалю, не сіли за кермо в нетверезому стані. Шанси, що порушника спіймають на гарячому в цьому місці рівні 99,9%, і він сплатить штраф від 250 євро до 1500 євро (11 300 грн - 68 250 грн). 

Але й якщо ви викликали таксі, всеодно не застраховані від штрафу! Якщо вас знудить у салоні, доведеться сплатити 100 євро (4 500 грн). 

За спробу вкрасти пивний мас (літровий кухоль) загрожує штраф у розмірі річної зарплати крадія, або ж позбавлення волі на рік. Не дивлячись на такий високий ризик і на те, що мас можна придбати в якості сувеніра на фестивалі, щорічно за 2 тижні Октоберфесту охоронники затримують близько 1500 горе-крадіїв! 

Територія Октоберфесту зачиняється опівночі, проте багато хто лишається на території. Після пів на другої ночі охоронці починають штрафувати гультяїв на 25-35 євро (1100 грн - 1600 грн).

 

Куди ще сходити у Мюнхені?

 

Якщо ви вже завітаєте до Мюнхена, не раджу проводити весь час лише на Луках Терези, де проходить Октоберфест. В цьому місті ще багато чого цікавого! Обов’язково прогуляйтеся Хофгартеном — це парк у стилі барокко в самому центрі Мюнхена. Справжній королівський сад! В його північній частині розташований Німецький музей театру, а в південній — Мюнхенська резиденція.

 

 

Також одним з найпопулярніших місць Мюнхену є Олімпійський парк. Його побудували спеціально до літніх Олімпійських ігор 1972 року, звідси й назва. Там знаходяться олімпійські водні стадіони, каток, велодром і знаменита башня висотою 290 метрів зі смотровими майданчиками.

 

 

А для українців особливим місцем, яке обов’язково варте уваги, якщо ви вже опинилися в Мюнхені, є цвинтар Вальдфрідгоф. Адже саме тут знаходиться могила Степана Бандери. Багато хто приносить до неї квіти й українські прапори, особливо зважаючи на останні події.

 

 

Також можна чудово відпочити від галасливого натовпу на Октоберфесті, відвідавши Англійський парк з найбільшою у світі парковою зоною. Тут знаходиться чарівне озеро зі штучними водами і будиночок чаювання в китайському стилі. В парку є багато скамійок і альтанок для відпочинку.

 

 

Найвідоміші церкви Мюнхену — це Собор Святої Богородиці (Фрауенкірхе), церква Азамкірхе, та церква святого Петра, що привертає увагу своїм дивним куполом у вигляді ліхтаря.

 

 

Тож будьте впевнені  — подорож до Мюнхена подарує вам безліч емоцій!  

Питання і відповіді

Коли найкраще відвідувати Октоберфест, щоб уникнути натовпів?
Найменш людно на Октоберфесті в будні дні, особливо вранці та до обіду. Вихідні дні є найзавантаженішими, тому, якщо хочете насолодитися атмосферою без зайвого натовпу, плануйте свій візит на робочий день.
Як одягнутися для Октоберфесту?
Багато гостей фестивалю вдягають традиційний баварський одяг: чоловіки – лідерхозе, жінки – дирндль. Проте це не є обов'язковим, і ви можете комфортно прийти в повсякденному одязі. Важливо вдягнути зручне взуття, оскільки фестивальний майданчик великий і багато часу проводиться на ногах.
Скільки грошей взяти з собою на Октоберфест?
Для повноцінного дня на фестивалі рекомендується мати з собою щонайменше 50-70 євро на людину.
Чи організовує Bingotours автобусні тури до Мюнхену на Октоберфест?
Так, звичайно! Зверніться до нас і ми залюбки організуємо ваш ідеальний відпочинок!