+38 099 179 0000 Пн-Пт: 10:00-19:00, Сб-Вс: 10:00-16:00
Блог
Чорногорія на авто: лайфхаки, маршрути та найкращі місця для зупинок

дата публікації: 26.09.2024 (17:43)

Чорногорія на авто: лайфхаки, маршрути та найкращі місця для зупинок

 

Подорож на автомобілі дарує неймовірні відчуття! Перш за все, це свобода пересування. Чорногорія дуже різноманітна: тут і море, і гори, і національні парки з фантастичними озерами і чаруючими лісами! А що найцікавіше — територія Чорногорії менше 14 тисяч кілометрів! Нагадаю, що територія самої тільки Київської області становить більше 28 тисяч кілометрів. Отже Чорногорія вдвічі менша! А це значить, що одного вікенду вистачить, щоб об’їздити все країну і побачити усе найцікавіше! Як орендувати машину, де зупинитися в першу чергу, що треба обов’язково побачити і на чому можна зекономити… Про все це ви дізнаєтеся, дочитавши статтю до кінця.

 

 

 

Їхати на власному авто чи орендувати на місці?

 

 

Чудово, якщо ви маєте власний автомобіль та наважилися подолати довгий шлях до Чорногорії. Проте відстань від Львова до Будви становить 1400 км. Щоб подолати цю відстань, туристи в середньому витрачають від 18 до 24 годин (час в дорозі залежить від того, наскільки швидко вам вдасться подолати кордон). Погодьтеся, що ціла доба за кермом — це дуже виснажливо. Після такого навантаження вам радше захочеться відпочинку, аніж пригод. Тому чудовим виходом є оренда автомобіля вже на місці. Тим паче, що зробити це в Чорногорії дуже легко. Протягом чотирьох останніх років цю країну відвідало значно менше туристів, ніж раніше. Це спонукало місцевих орендарів знизити ціни. Вартість буде залежати від автомобіля, сезону та тривалості оренди. Якщо зараз орендувати малолітражну машину на тиждень можна від 32 євро (1470 грн) за добу, то пізньою осені ціни знизяться майже вдвічі. Проте якщо ви хочете орендувати автівку всього на кілька днів, доведеться заплатити дорожче. Але враховуючи, що вартість екскурсій щороку зростає на 10-25%, орендувати автомобіль все одно виходить вигідніше. До того ж, ви не будете залежати від групи і зможете швидко пересуватися між туристичними об’єктами, самостійно обираючи маршрут. Орендувати авто можна прямо в аеропорту! Орендар зустріне вас, проведе до обраного авто, а далі ви рушите в подорож на колесах! Проте краще заздалегідь забронювати машину, хоча б за тиждень. Ви можете зв’язатися зі мною, і я допоможу вам це зробити! Якщо ви маєте будь-які права і водійський стаж не менше 2-ох років — жодних проблем не виникне. МВУ не вимагають, українське водійське посвідчення підійде. 

 

Андрій, Львів: “Минулого року з друзями відпочивали у Чорногорії. Чесно кажучи, орендувати авто у чужій країні було страшнувато. Проте виявилося, що мої переживання були марними. Дороги в Чорногорії хороші. Навіть по серпантинах рухатися легко і приємно — краєвиди відкриваються просто незрівнянні! Трафік спокійний, грубих водіїв на дорогах нема — такий місцевий менталітет! Виявилося, що орендувати авто було кращим рішенням — ми чудово відпочили і встигли подивитися усе, що планували!". 

 

Галина, Суми: “Ми з чоловіком декілька разів подорожували Чорногорією. Першого разу він повіз мене на власному авто ще до нашого весілля. Дорога далася важко. По приїзді він був цілком виснажений, тож майже цілий день відсипався. Враховуючи, що ми приїхали лише на 5 днів, втратити один з них було дуже шкода… Тож наступного разу ми вирішили їхати автобусом. Це теж виявилося не кращим варіантом. Ми мало що встигли побачити. Ціни на автобусні екскурсії по країні “кусалися”. До того ж довелося дотримуватися чіткого графіку, а я це не люблю. Купа сторонніх людей заважала фотографуватися, чужі діти галасували… Все це псувало враження від відпочинку. Мій чоловік дуже скаржився на те, як готують групи — він навіть не зміг їсти запропоновані харчі! Добре, що я прихопила з собою бутерброди. Але якби ми не були прив’язані до групи, то краще б спробували місцеву кухню, вона у Чорногорії бомбезна! Ми зробили висновки з тієї поїздки, тому минулого року, плануючи поїздку, звернулися одразу до менеджера Bingo Tours Анастасії. Саме вона допомогла нам забронювати автомобіль, готель, дала усі необхідні поради! Тож наша мандрівка пройшла казково!".

 

Найкрасивіші дороги Чорногорії

 

 

Серпантин Котор-Ловчен

 

 

 

Цей серпантин має 25 крутих поворотів на 180 градусів. Подорож цим шляхом відкриє вам незабутні краєвиди! Якщо ви вже опинитеся в Чорногорії, і у вашому розпорядженні буде авто, неодмінно маєте проїхатися по дорозі від Котора на гору Ловчен. На цій дорозі є багато оглядових майданчиків, які дозволяють помилуватися на Чорногорію з висоти пташиного польоту. Раджу прихопити з собою теплі речі, оскільки на майданчиках температура зазвичай нижча. І ще є один нюанс — дорога місцями дуже вузька. З зустрічним транспортом можна роз’їхатися, сховавшись у спеціальну “кишеньку”, проте якщо на шляху вам трапиться туристичний автобус — незручностей не уникнути. Тому краще вирушати рано вранці, поки транспорту небагато. Те, що серпантин огороджений, дарує відчуття безпеки. Куди слід неодмінно потрапити — це у заповідник Ловчен! Уся дорога проходить уздовж Которської бухти — море, гори, чисте повітря… Від краси просто перехоплює подих! Площа заповіднику займає приблизно 20 гектар. По своїй суті це парк розваг, що знаходиться на однойменній горі. Усілякі підвісні тропи різного рівня складності подарують незабутні відчуття людям різного віку та фізичної підготовки. Вхідний квиток для дорослої людини обійдеться 18 євро (827 грн), за підлітка доведеться сплатити 12 євро (550 грн), а за дитину віком 5-8 років — 8 євро (367 грн). Вам запропонують такі розваги як катання на поні, стрільба з луку або пейнтбол. 

Марина, Запоріжжя: "Їздили з подругою у заповідник Ловчен по серпантину. Цю подорож я запам’ятаю на все життя! Ще й стільки знімків зробили! Підписники в Інстаграм просто закидали нас лайками! Бо краєвиди і справді фантастичні. Для тих, хто любить фотографувати й фотографуватися, ця дорога справжня знахідка! Правда їхали дуже довго, бо дуже часто зупинялися заради фото!".

 

 

До речі, якщо ви захочете відпочити від водіння, до ваших послуг канатна дорога! Фунікулер підніме вас з Котору на гору Ловчен. Тоді ви не отримаєте задоволення від казкової поїзди серпантином, зате зможете помилуватися на краєвиди з висоти. Оглядова дорога туди й назад обійдеться дорослому в 23 євро (1050 грн), а за дитину треба буде сплатити 12 євро (550 грн).

 

 

Данилівград — монастир Острог

 

 

 

Монастир Острог — це діючий чоловічий монастир, що розташований прямо у скелі на висоті 900 метрів над рівнем моря. Паломники вважають його найсильнішим енергетичним місцем Балкан. Його відвідують туристи різного віросповідання. Саме тут зберігають мощі святого Василя Острозького. Вважається, що вони володіють чудодійною силою. Тут ви зможете лишити записку з проханням зцілити хворих рідних, набрати цілющої води і просто помилуватися казковими краєвидами. Дорога, що веде до монастиря, надзвичайно красива у будь-яку пору року! Це теж серпантин, вузький та звивистий. По дорозі зустрічається кілька кафе, в яких можно смачно й недорого перекусити. Проте зверніть увагу, що взимку більшість закладів закриті, тож перекус треба взяти з собою. Влітку є свої мінуси — під’їхати близько до монастиря майже неможливо, бо усі парковки переповнені туристами. Я раджу подорожувати в Чорногорію восени чи навесні — людей небагато, ціни дешевші, доступні усі послуги і погода сприяє приємним прогулянкам! Не бійтеся заблукати — на шляху з Даниловограду до монастиря встановлені вказівники. Іншими дорогами добиратися не раджу — вони місцями занадто вузькі, витратите багато сил на дорогу. 

Вадим, Миколаїв: "Хоча я не дуже релігійна людина, оминути монастир Острог просто не міг! Адже такого більше ніде не побачити! Від краєвидів перехоплює дух! Віз родину на орендованій Toyota Yaris з Будви через Данилівград. На весь маршрут в обидві сторони витратив приблизно 15 літрів бензину. Мене приємно здивувало, що як на парковці, так і в самому монастирі є всі сучасні зручності! А дружина сказала, що такої потужної енергетики ще не відчувала в жодному храмі. Однозначно радимо це місце для відвідин!". 

 

Каньйон ріки Тара

 

 

 

Каньйон ріки Тара простягається на 80 кілометрів та має глибину близько 1300 метрів. Природа тут чарує не менше, ніж у Криму чи Карпатах, а деякі туристи вважають саме ці гори найкрасивішими. Проте відразу зазначу, що цією дорогою все ж не варто їхати на орендованому автомобілі — вона достатньо складна. А от автобусом — ідеально! Водії в Чорногорії досвідчені, тож краще поїхати у складі туристичної групи — це збереже ваші нервові клітини. Автобус проїжджатиме через невеличкі затишні міста та села. Ви також милуватиметеся невеличкими джерелами та річками, що стікають з гірських схилів. Першою зупинкою в каньйоні Тари буде місце, де гори трохи розходяться, відкриваючи чарівну долину. Це дуже мальовничий і спокійний куточок. Там є невеличке затишне кафе, в якому можна втамувати голод. Або ж можна просто влаштувати пікнік. В тіні дерев є дерев’яні столики. Також там ви побачите невеличкий місток-пристань, який ідеально підходить для фотографій!

 

 

 

Якщо ваша туристична група вирішить від’їхати від каньйону трохи вбік, то у вас з’явиться змога відвідати Національний парк Біоградська гора. Ви побачите 6 високогірних озер та чарівний хвойний ліс з різноманітним тваринним та рослинним світом. Далі необхідно доїхати до закруту річки Тара. По дорозі відкриються такі краєвиди, що навіть крізь вікно автобусу буде можливість зняти чудові відео! Проте найбільше захоплює сам закрут — в цьому місці річка вигинається підковою. Після цих вражень на туристичну групу чекає ситний обід (вартість приблизно 10 євро (460 грн)). На вибір пропонуються м’ясні чи рибні страви. Проте я раджу в горах обирати м’ясо, а рибою ліпше поласувати в “італійських містах” Чорногорії — її там готують за особливим рецептом. Цікаво, що місцеве населення не дуже полюбляє рибу, проте чорногорці готують її так, що туристи приходять у захват!

 

 

 

Остання зупинка — міст Джурджевича. Саме з нього відкривається фантастичний краєвид на каньон! Міст знаходиться на висоті 172 метри над рікою Тара, а його довжина складає 365 метрів. Туристам запропонують прокатитися на зіп-лайні. Таке екстремальне задоволення вам обійдеться у 20 євро (924 грн), проте враження залишаться на все життя!

 

 

 

Михайло, Херсон: "Не можна бути в Чорногорії і не побувати в каньйоні Тари! Їхали з друзями автобусом у складі туристичної групи. Як не дивно, не дивлячись на круті серпантини і випите пиво, нікого з нас не захитало в дорозі. Найбільше захопив міст Джурджевича! Ми з хлопцями не втратили нагоди покататися на зіп-лайні, і це було кращим рішенням в моєму житті — я ніби птахом пролетів над річкою та горами, вкритими густим лісом! Такого адреналіну та свободи я ще ніколи не відчував! Дівчата ж відмовилися від таких вражень, та обрали більш спокійний вид відпочинку — шопінг. Поруч був невеличкий риночок з сувенірами. Там наші подружки встигли витратити багатенько грошиків… Проте дівчата були дуже задоволені! Накупили подарунків усім близьким і родичам".

 

Де зупинитися в Чорногорії

 

 

Чорногорія завжди рада туристам. Зупинитися можна не лише в готелі, а й в часному будиночку — багато місцевих підзаробляє, здаючи житло туристам. Багато хто зупиняється на цьому варіанті, адже це непоганий спосіб зекономити. Якщо ви їдете в Чорногорію, щоб милуватися краєвидами та подорожувати, немає сенсу переплачувати за житло, в якому ви плануєте лише спати вночі. У країні є безліч недорогих готелів та хостелів. Проте бронювати житло самостійно — дуже ризиковано. Ми співпрацюємо лише з перевіреними орендаторами. Я залюбки підберу для вас оптимальний варіант, якщо ви зв’яжетеся зі мною! Ніщо не має зіпсувати вашу подорож! 

Маргарита, Ужгород: "Ми з чоловіком дуже раді, що зупинилися не в Будві, яку переповнюють туристи, а в селі Прожно. До Будви всього 15 хвилин їзди на машині, а ціни на житло набагато дешевші! Буквально за одну годину на машині можна доїхати до багатьох туристичних об’єктів. Ми так багато встигли побачити! В селі є кілька крамниць та величезний супермаркет з вибором більшим, ніж у Сільпо в Ужгороді! Правда, нема аптек, проте є медичний пункт куди можна звернутися за допомогою. Ми чудово відпочили! Ідея орендувати житло в Прожно виявилася вдалою! Ми зекономили, відпочили від натовпу… Також я дуже рада, що ми не пошкодували кошти на оренду авто — на машині за тиждень відпочинку ми встигли відвідати усі найцікавіші міста країни і не втомилися! До Чорногорії дісталися автобусом". 

 

Мовне питання

 

Вирушаючи в Чорногорію, можна не перейматися за те, що ви не знайдете спільної мови з місцевим населенням. Навіть якщо ви не знаєте англійську (до речі, багато чорногорців її також не знають), то тут розуміють українську. Наші мови дуже схожі. Звісно, певні труднощі виникають, проте при бажанні порозумітися не так і складно. До того ж багато місцевих добре знають російську. 

Сергій, Одеса: "У перші дні було трохи важко розуміти місцеве населення, проте мені знадобилося лише кілька днів, щоб відчути себе своїм! Чорногорська мова по суті є діалектом сербської, а сербська дуже подібна до української, тож вже на третій день спілкування з новими чорногорськими друзями я почував себе як риба у воді!". 

 

Місцевий менталітет та лайфхаки

 

 

“Полако-полако”  — часто повторюють чорногорці. Дослівно це значить щось типу “повільніше” або “пригальмуй”. Цей народ ненавидить поспіх та метушню. У південній Чорногорії місцеві живуть спокійним життям, заробляючи на туризмі. Тож навіть якщо ви будете запізнюватися на літак, будьте певні, вам не вдасться змусити їх пришвидшитися. Тож плануйте власний час з урахуванням цієї особливості. Краще приїхати раніше, аніж запізнюватися. Рорахуйте власний час та сили. Ви на відпочинку — поспішати нікуди! 

У будь-якому з місцевих ресторанів та кафе не поспішайте обирати страви, щойно вам дадуть меню. Спершу поцікавтеся в офіціанта, що з цього є? Майже завжди далеко не всі страви з меню вам зможуть запропонувати. Тож ви зекономите час, якщо офіціант вам одразу розповість, що саме можна обрати. 

Чорногорці люблять голосно розмовляти у будь-який час доби. Часто це може дратувати. Проте в цілому це дуже привітні та гостинні люди. Вони доброзичливо ставляться до туристів, відкриті до спілкування та завжди залюбки відповідають на питання та дають поради.

 

 

Наші клієнти часто обирають саме Чорногорію для мандрівок. Адже відпочивати тут недорого та приємно: природа вражає, люди гостинні, безліч розваг на будь-який смак. Дістатися можна автобусом або ж літаком (прямий авіапереліт з Варшави). Якщо ви ніколи не були в Чорногорії, саме час це змінити! Я допоможу вам спланувати незабутню подорож! 

Готельний та позаготельний варіанти - обирайте

Чорногорія, що змінює уявлення про відпочинок на морі

Питання і відповіді

Яка погода в Чорногорії у жовтні?
У жовтні погода в Чорногорії зазвичай м’яка і комфортна. Середня температура вдень коливається від 17°C до 22°C, вночі може знижуватися до 10°C. В цей час року в країні часто трапляються дощі, особливо ближче до кінця місяця, тому варто бути готовим до змін погоди. Морська вода ще достатньо тепла для купання, зі середньою температурою близько 21°C. Це хороший час для відвідування туристичних місць, оскільки натовпи туристів значно зменшуються, а природа прикрашається золотистими відтінками осені.
Які свята або фестивалі в Чорногорії варто побачити?
Найвидовішними і найцікавішими подіями Чорногорії є Фестиваль вина у Цетіньє (вересень), Октоберфест у Будві (жовтень), Фестиваль Котора (липень), Фестиваль Розкішної музики (липень-серпень), Свято Святого Варнави (червень) і Фестиваль традиційної їжі (вересень).
Коли найкраще планувати поїздку до Чорногорії?
Якщо ви хочете уникнути натовпів і насолоджуватися комфортною погодою, відвідайте Чорногорію в осінній період (вересень-жовтень). Весна (квітень-травень) ідеальна для екскурсій і активного відпочинку, тоді як зима (грудень-лютий) підходить для лижних курортів.